Hormonit vaikuttavat naisen seksihaluihin enemmän kuin luuletkaan

Hormonit vaikuttavat naisen seksihaluihin enemmän kuin luuletkaan

12.02.2016

Nainen on valitettavan usein hormoniensa vanki, varsinkin kun on kyse niinkin hormonaalisesta asiasta kuin seksistä. Naisen halukkuus koostuu neljästä eri hormonista: varsinaista halukkuutta aiheuttavasta testosteronista, orgasmin mahdollistavasta oksitosiinista, kostuttavasti estrogeenistä sekä niinikään halukuutta aiheuttavasta progesteronista.

Kaikilla näillä hormoneilla on oma tehtävänsä. Elämänmuutoksen naisen elämässä vaikuttavat radikaalilla tavalla näiden eri hormonien tuotantoon ja toimintaan ja siten suoraan naisen seksihaluihin. Kauneus ja terveys lehti haastatteli Väestöliiton seksologi Tarja Santalahtea naisen hormonien vaikutuksesta seksielämään.

Ennen lapsia halut korkeimmillaan

Ainakin teoriassa ennen lasten saantia naisen hormonit ovat tasapainoisimmassa tilassa ja siksi halut pitäisi olla tällöin korkeimmillaan. Käytännössä näin ei kuitenkaan aina ole, sillä nuorena nainen on epävarma itsestään ja vartalostaan eikä välttämättä omaa riittävää emotionaalista turvaa jotta osaisi täysin heittäytyä hormonien vietävästi ja nauttimaan omasta naiseudestaan.

Jos nuorella naisella ei tee mieli, taustalla voi olla jokin sairaus, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta. Toinen syy haluttomuuteen voivat olla psyykkiset, esimerkiksi lapsuuden turvattomuus, joka heijastuu kyvyttömyyteen luottaa itseensä ja seksikumppaniinsa.

Raskaana ja imettäessä haluja ei välttämättä ole

Varsinkin alkuraskaudesta hormonit aiheuttavat useimmilla naisilla haluttomuutta. Toisilla haluttomuus jatkuu koko raskauden ajan, toiset taas kokevat olevansa halukkaampia kuin koskaan. Kaikki tämä vaihtelee hormoneista ja niiden määrästä.

Imetyksen alkuaika on naiselle kuin vaihdevuodet: hormonitasot laskevat olemattomiin, jolloin seksihaluja ei välttämättä ole yhtään. Tällainen tilanne voi jatkua vaikka koko imetysajan. Moni nainen kokee olevansa hormonitasolla omillaan silloin, kun kuukautiset taas alkavat.

Vaihdevuosina hormonitaso laskee

Vaihdevuosina naisen hormonitasot laskevat, joillakin hyvin nopeasti, toisilla hitaammin. Yhdeksän kymmenestä huomaa vaihdevuosien oireita itsessään. Yksi oire on seksihalujen väheneminen. Tämä johtuu siitä, että kaikki halukkuuteen vaikuttavien hormonien tasot laskevat.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)


Siirry alkuun